Vietnes jaunumi

(There are no discussion topics yet in this forum)

Available courses

Studiju kurss sastāv no teorētiskām lekcijām par pārtikas produktu ražošanas un pārstrādes pamatprocesiem - mehāniskie un hidromehāniskie, siltuma procesi, fizikāli ķīmiskie un masas apmaiņas procesi, bioloģiskie un fermentatīvie procesi, kā arī uzturvielu izmaiņas izejvielu uzglabāšanas un pārstrādes gaitā. Praktiskajos darbos tiek analizēti pārtikas produktu defekti un konstatēti to cēloņi; kā arī apgūti pasākumi pārtikas produktu defektu likvidācijai un defektu nepieļaušanai.


Studiju kursa teorētiskā daļa aptver fizikālās un koloidālās ķīmijas svarīgākus tematus, to pamatjēdzienus un likumsakarības, dod priekšstatus par fizikālo un ķīmisko procesu savstarpējo saistību, to izmantošanas iespējām, kā arī parada dažu fizikāli ķīmisko parādību tehnoloģisko nozīmi. Teorētisko zināšanu praktiskai pielietošanai paredzēti laboratorijas un praktiskie darbi.

Patstāvīgie darbi sastāv pārsvarā no uzdevumiem, kas domāti konkrēto tematu dziļākai apguvei vai zināšanu un iemaņu nostiprināšanai.   


Kursa mērķis ir veidot zināšanas par instrumentālo analīzes metožu teorētiskajiem pamatiem, attīstīt prasmes un iemaņas ķīmiskās analīzes veikšanā ar instrumentālajām analīzes metodēm, attīstīt prasmi apstrādāt, noformēt un interpretēt analīžu rezultātus.

Studiju kurss sastāv no teorētiskām lekcijām par analītiskās ķīmijas galvenajiem teorijas jautājumiem. Laboratorijas darbos paredzētas kvalitatīvās analīzes metodes – sistemātiska katjonu analīze, anjonu analīze. No kvantitatīvās analīzes metodēm kursā iekļautas gravimetrija un titrimetrija.


Bioķīmijas studiju kursu sastāda lekcijas, kas ietver galvenos statiskās bioķīmijas teorijas jautājumus: proteīni, lipīdi, cukuri, nukleīnskābes un šo savienojumu funkcijas. Kurss ietver arī enzimoloģijas pamatus un dinamisko bioķīmiju, kopējos metabolisma ceļus un cukuru, lipīdu un aminoskābju metabolismu organismos un metabolisma regulācijas galvenos principus. Laboratorijas darbu stundas paredzētas proteīnu un enzīmu, lipīdu un ogļhidrātu īpašību apguvei, kā arī šo vielu metabolisma aspektu nostiprināšanai.


Studiju kursu sastāda lekcijas, kas ietver mikroorganismu augšanu un vairošanos rūpnieciskā ceļā, bioreaktoros, to augšanas kinētikas ātruma analīzi un ietekmējošo faktoru ietekmi. Kurss ietver arī biosintēzes produktu izdalīšanu un attīrīšanu, iznākuma aprēķinu un rezultātu izvērtēšanu. Praktiskajos darbos studenti iegūst iemaņas risināt kinētikas un bilances aprēķinus, izstrādāt principiāli tehnoloģiskās shēmas.

Laboratorijas darbos praktiski veic barotņu sagatavošanu sējmateriāla iegūšanai un fermentācijas procesa veikšanai, pēta atbilstošāko barotņu sastāvu, veic sējmateriāla iegūšanu un kultivēšanas procesu, analizē biosintēzes produkta iznākumu, veic galaprodukta izdalīšanu un attīrīšanu, iegūst fitopreparātus, vitamīnus, antibiotikas u.c. produktus biotehnoloģiskā ceļā.


Mācību kursā aplūkotas šobrīd lietotās klasiskās analīžu metodes (kvalitatīvā analīze, gravimetrija, titrimetrija). Apskatītas paraugu sagatavošanas metodes un analīžu rezultātu datu apstrāde. Kurss sniedz priekšstatu par analīžu metožu izstrādi un to validāciju. Atsevišķi aplūkota analītisko laboratoriju darbība labas ražošanas prakses analītiskajās laboratorijās un prasības lai akreditētu analītisko laboratoriju Latvijas Republikā.

Studiju kurss dod izpratni par augsnes un gaisa piesārņojumiem, to avotiem un bīstamību, aplūko visbiežāk izplatītas un efektīvas gaisa un augsnes attīrīšanas tehnoloģiskās metodes un shēmas.

Kursa saturs paredz iepazīšanās ar augsnes un gaisa attīrīšanas tehnoloģisko iekārtu izvēles un projektēšanas pamatprincipiem, ņemot vērā konkrētās situācijas rādītājus.

Rezultāti

Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti iegūst nepieciešamās iemaņas gaisa un augsnes attīrīšanas tehnoloģiskās aparatūras izvēlē un projektēšanā, kā arī izpratni par attīrīšanas iekārtu racionālu izmantošanu, ņemot vērā ekonomiskos un ekoloģiskos faktorus.


Kursa anotācija

Mācību kurss paredzēts bioenerģētikas procesu, tehnoloģisko iekārtu darbības principu izpratnes veidošanai, izmantojot mūsdienīgos tehnoloģiju sasniegumus. Sevišķa vērība tiek vērsta uz tīrākās, alternatīvās enerģētikas iegūšanas  pamatprincipiem.

Rezultāti

Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti iegūst izpratni par:

-          bioenerģētikas nozīmi sabiedrības attīstībā;

-          mikroorganismu praktisko nozīmi cilvēka darbībā;

-          bioenerģētikas pamatprocesiem.


Studiju kurss paredzēts biotehnoloģisko procesu, tehnoloģisko iekārtu darbības principu izpratnes un projektēšanas iemaņu veidošanai, izmantojot mūsdienīgos tehnoloģiju sasniegumus un IT iespējas. Sevišķa vērība tiek vērsta jebkura tehnoloģiskā procesa pamatprincipiem.




Kursa anotācija

Studiju kurss dod izpratni par darba aizsardzības nepieciešamību un to ietekmi uz cilvēka veselību un citam dzīves kvalitātēm.

Kurss „Darba aizsardzība” paredz LR Darba aizsardzības likuma un citu normatīvo aktu pamatprincipu pielietošanu, darba drošības pamatprasību, kā arī darba vides riska faktoru iedarbības uz organismu apgūšanu savā jomā.

 Rezultāti

Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti iegūst nepieciešamās iemaņas LR Darba aizsardzības likuma un citu normatīvo aktu pamatprincipu pielietošanā savā jomā, kā arī izpratni par darba drošības un ugunsdrošības pamatprasībām, darba higiēnas prasībām un darba vides riska faktoru iedarbību uz cilvēka organismu.


Kredītpunkti        2

Stundu skaits      75


Kursa anotācija

Datorikas kursā iekļautas tēmas studentu iemaņu un prasmju darbam ar datoru, kas bija iegūtas vidusskolas informātikas nodarbībās, attīstīšanai un pilnveidošanai.

Kredītpunkti                                     2 kp.

Stundu skaits:                                  80

Teorija                                               38

Semināri un praktiskie darbi          14

Patstāvīgie darbi                              28

 

Kursa anotācija

 

Kursa mērķis - sniegt zināšanas par ekosistēmu struktūru, klasifikāciju un funkcijām, ekoloģiskajiem faktoriem un to ietekmi uz organismiem un ekosistēmām. Kursa ietvaros tiek apskatīta populāciju struktūra, sugu daudzveidība uz Zemeslodes un to ietekmējošie faktori. Tiek analizētas vides veselības problēmas un iespējamie pasākumi vides kvalitātes uzlabošanai.

 

Kursa saturs

 

1. Ekoloģijas priekšvēsture

2. Ekosistēmu struktūra un funkcijas

3. Vides kvalitāte un vides veselība

4. Ekosistēmu klasifikācija

 

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Praktisko darbu apmeklējums – obligāts.

Starppārbaudījumi (40 %)

Praktiskie darbi (30 %)

Studentu prezentācijas (30 %)

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Praktisko darbu apmeklējums ir obligāts, 8 starppārbaudījumi (30%), laboratorijas darbi un praktiskie darbi (25%), eksāmens (35%), patstāvīgie darbi (10%).



Mācību kurss paredzēts fermentatīvo procesu norises un fermentu iedarbību uz substrātiem izpratnes veidošanai, izmantojot mūsdienīgos zinātnes un tehnoloģiju sasniegumus un IT iespējas. Sevišķa vērība tiek vērsta uz fermentatīvo procesu svarīgumu un to izmantošanas iespējām.


Mācību kursa teorētiskā daļa aptver fizikālās un koloidālās ķīmijas svarīgākus tematus, to pamatjēdzienus un likumsakarības, dod priekšstatus par fizikālo un ķīmisko procesu savstarpējo saistību, to izmantošanas iespējām, kā arī parada dažu fizikāli ķīmisko parādību tehnoloģisko nozīmi. Teorētisko zināšanu praktiskai pielietošanai paredzēti laboratorijas un praktiskie darbi. Patstāvīgie darbi sastāv pārsvarā no uzdevumiem, kas domāti konkrēto tematu dziļākai apguvei vai zināšanu un iemaņu nostiprināšanai.


Kursa mērķis ir veidot zināšanas par instrumentālo analīzes metožu teorētiskajiem pamatiem, attīstīt prasmes un iemaņas ķīmiskās analīzes veikšanā ar instrumentālajām analīzes metodēm, attīstīt prasmi apstrādāt, noformēt un interpretēt analīžu rezultātus.

Kursa anotācija

Kursa mērķis ir apgūt teorētiskās zināšanas mikrobioloģijas pamatjautājumos, kā arī apgūt mikrobioloģijas laboratorijā izmantojamās pamatmetodes. Kursā tiek pievērsta uzmanība mikroorganismu lomai dabā un to praktisku izmantošanu dažādos tehnoloģiskos procesos. Laboratorijas darbu laikā studenti apgūst mikroskopēšanas, mikroorganismu kultivēšanas, identificēšanas un mikrobioloģiskās kontroles testēšanas pamatmetodes, kuras nepieciešamas mikroorganismu izmantošanai dažādos tehnoloģiskos procesos.

Rezultāti

Sekmīgi apgūstot kursu, studenti iegūst zināšanas vispārīgās mikrobioloģijas jautājumos un izpratni mikroorganismu lomā apkārtējā vidē un to iespējamo praktisko izmantošanu biotehnoloģijās. Beidzot kursu, studenti spēj patstāvīgi izmantot mikrobioloģijas laboratorijās izmantojamās pamatmetodes, spēj atšķirt dažādus mikroorganismus, izdalīt tīrkultūras, noteikt mikroorganismu daudzumu apkārtējā vidē, strādāt aseptiski un izvērtēt ar mikroorganismiem saistītos veselības riskus.

Kursa anotācija

Kursa mērķis ir apgūt teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas mikrobioloģijā, kuras nepieciešamas pārtikas produktu kvalitātes kontrolē un mikroorganismu izmantošanā pārtikas rūpniecībā. Kursa pirmajā daļā tiek apgūti vispārīgās mikrobioloģijas pamatjautājumi un laboratorijas darbu tehnika. Kursa otrajā daļā tiek padziļināti izskatīti pārtikas mikrobioloģijas jautājumi: mikroorganismu izmantošana pārtikas rūpniecībā, pārtikas produktu un to izejvielu mikroflora, patogēnie mikroorganismi, mikroorganismu apkarošana pārtikas rūpniecībā,  pārtikas produktu mikrobioloģiskās kvalitātes prasības. Laboratorijas darbu laikā studenti apgūst mikroorganismu kultivēšanas, identificēšanas un mikrobioloģiskās kvalitātes testēšanas pamatmetodes, kuras tiek izmantotas pārtikas rūpniecībā produktu kvalitātes kontrolē.


Kursa anotācija

Kursa saturs paredz tā izmantošanu nozares tehnoloģisko priekšmetu studijās, prakses laikā, kā arī kursa projektu un kvalifikācijas darba izstrādē. Kurss „Procesi un aparāti” nodrošina fizikālo un ķīmisko pamatprocesu būtības dziļu izpratni, iepazīšanās ar visbiežāk izplatītājām tehnoloģiskās aparatūras konstrukcijām un to aprēķinu metodēm. Tiek akcentēta datormodelēšanas un vispārinošu metožu izmantošanas nepieciešamība, risinot tehnoloģiskos uzdevumus. Procesu un aparātu pilnveidošanas un intensifikācijas problēmas tiek aplūkotas no ekonomiskā un ekoloģiskā aspekta.

 Rezultāti

Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti iegūst nepieciešamās iemaņas tehnoloģiskās aparatūras izvēlē un projektēšanā, kā arī izpratni par ražošanas iekārtu racionālu izmantošanu, ņemot vērā ekonomiskos un ekoloģiskos faktorus.


Mācību kurss paredzēts ūdensapgādes sistēmu un shēmu izstrādes un projektēšanas nosacījumu izpratnes veidošanai, ūdens sagatavošanas paņēmienu apgūšanai un normatīvo aktu pamatprasību ievērošanai.

Rezultāti

Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti iegūst izpratni par:

1)      ūdensapgādes sistēmām un shēmām;

2)      ūdens apriti dabā;

3)      ūdens patēriņa atkarību no ietekmējošiem faktoriem;

4)      ūdens ieguves ietaisēm;

5)      sanitārās aizsardzības zonas nozīmi;

6)      ūdens sagatavošanas paņēmieniem:  ūdens dzidrināšana, filtrācija, degazācija, dezinfekcija, attīrīšana no organiskajām vielām, atdzelžošana, mīkstināšana utt;

7)      ūdens piegādes shēmām un izmantojamiem sūkņiem.


Kursa mērķis ir veidot zināšanas par ķīmijas pamatjēdzieniem, pamatlikumiem, vielu uzbūvi un īpašībām loģiskā secībā, skaidrojot vielu īpašības atkarībā no to uzbūves.